Alles wat je moet weten over aftrekbare kosten bij het verhuren van een woning

aftrekbare kosten voor het verhuren van jouw woning

Als je jouw woning verhuurt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van welke kosten je kunt aftrekken bij de belastingaangifte. Deze aftrekbare kosten kunnen een aanzienlijk verschil maken in je financiële planning en belastingverplichtingen. Hier is een handige gids over welke kosten je kunt aftrekken bij het verhuren van een woning, gebaseerd op informatie van de Belastingdienst.

1. Onderhoudskosten

Onderhoudskosten voor de verhuurde woning zijn ook aftrekbaar. Dit omvat reparaties, schilderwerk, tuinonderhoud en andere kosten die nodig zijn om de woning in goede staat te houden. Houd alle bonnen en facturen zorgvuldig bij als bewijs voor de Belastingdienst.

2. Kosten voor beheer en administratie

Als je een vastgoedbeheerder hebt ingeschakeld om de woning te beheren, kun je de kosten hiervan aftrekken. Dit omvat beheerkosten, administratiekosten en eventuele vergoedingen die je aan de beheerder betaalt.

3. Verzekeringen

De premies voor opstal- en inboedelverzekeringen voor de verhuurde woning zijn ook aftrekbaar. Zorg ervoor dat je een passende verzekering hebt voor een verhuurde woning, omdat een reguliere verzekering mogelijk niet geldig is tijdens verhuurperiodes.

4. Belastingen en heffingen

Bepaalde belastingen en heffingen die je betaalt met betrekking tot de verhuurde woning zijn ook aftrekbaar. Dit kan onder meer de onroerendezaakbelasting (OZB) en rioolheffing omvatten.

5. Kosten voor energie en water

Je kunt een deel van de kosten voor energie en water aftrekken, maar alleen als deze kosten niet rechtstreeks aan de huurder worden doorberekend. Houd nauwkeurig bij welk deel van de energie- en waterrekening toewijsbaar is aan de verhuurde woning.

6. Kosten voor afschrijving en financieringskosten

Naast de hierboven genoemde kosten, kun je ook een deel van de afschrijving van de woning en financieringskosten aftrekken. Dit kan echter ingewikkeld zijn en het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je alle relevante kosten correct aftrekt.

Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen kosten kunt aftrekken die daadwerkelijk zijn gemaakt tijdens de periode van verhuur. Zorg ervoor dat je al je bonnen, facturen en documentatie zorgvuldig bewaart voor het geval de Belastingdienst hierom vraagt.

Meer weten? Kijk op onderstaande pagina’s van de belastingdienst

Voor meer gedetailleerde informatie en voorwaarden over het verhuren van een woning en belastingbetaling in Nederland, raadpleeg de officiële website van de Belastingdienst: Belastingdienst – Verhuur hele huis of een deel: belasting betalen en Belastingdienst – ik verhuur tijdelijk mijn eigen woning.

Wil je weten welke belastingvoordelen je kan benutten tijdens het opgeven van de inkomsten van jouw verhuurde woning, lees https://bnbhosting.nl/2024/01/03/dit-gaat-er-voor-jou-veranderen-in-2024-als-je-jouw-tweede-woning-verhuurt-via-airbnb-of-andere-verhuurplatforms/

Plaats een reactie

BnB Hosting | Het online & offline beheer voor short stay verhuur van uw woning